Doelwit in de nacht – Ricardo Piglia

doelwitTony Duran was een avonturier en een gokker en hij wordt vermoord gevonden in het dorp waar dit verhaal zich afspeelt, zo’n 340 kilometer ten zijden van Buenos Aires. De oude commissaris Croce wordt ingezet om deze met mysteriën omgeven moord te ontrafelen. Er zijn diverse bijzondere omstandigheden.

Allereerst zijn daar de tweelingzusjes Belladonna, Ada en Sofia, kleindochters van de stichters van het dorp. Zij gaven Duran een reden om te komen. Hij flaneert steeds met een van hen door het dorp.

Ten tweede onderhoudt Duran vriendschappelijke banden met Yoshio Dazai, de  Japanse nachtwaker van het hotel en de geruchten gaan dat die twee een homoseksuele verhouding hebben.

De derde omstandigheid is dat commissaris Croce wordt bijgestaan door een net overgeplaatste agent, die aanvankelijk de commissaris adoreert, maar vervolgens steeds meer het werktuig wordt van de officier van justitie, die Croce voornamelijk tegenwerkt.

Als vierde omstandigheid is er de stiefbroer van Ada en Sofia, Luca, die in de fabriek  woont  die  hij probeert uit handen van speculanten te houden met vage projecten.

Het feit dat er een moord gepleegd is, is de reden dat dit verhaal een detective genoemd wordt. Maar het is beslist geen gewone whodunnit. Het verhaal ontvouwt zich in een traag tempo met veel fraaie beschrijvingen en hier en daar een voetnoot over de geschiedenis van het landsdeel.

Een voorbeeld hoe de commissaris beschreven wordt: “Nee, op een bepaalde manier gestoord, zoals iemand die een melodietje hoort en het niet op de piano kan naspelen. Een onvoorspelbaar man die een beetje raaskalde en zich niet aan de regels hield, maar het vrijwel altijd bij het rechte eind had en onpartijdig was.”

De officier van justitie neemt op enig moment de Japanner in hechtenis, zeer tegen de zin van de commissaris, die als gevolg daarvan met vervroegd pensioen wordt gestuurd. Toch onderzoekt hij de moord verder. Als er dan ook vanuit de grote stad belangstelling voor de moord ontstaat en een journalist uit Buenos Aires op het toneel verschijnt, slaat het noodlot toe in een wonderlijke rechtszaak.

Een onconventionele detective, wellicht wat trager dan Angelsaksische en Europese, maar zeer de moeite waard om te lezen, met prachtige beschrijvingen en sfeerbepalende bijna wonderlijke zinnen. Dat er af  en toe wat citaten van beroemde schrijvers worden toegevoegd vind ik wat over de top, maar ik neem ze maar op de koop toe.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Detective, Historische roman, Thriller/misdaadroman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s