In de zon kijken – Anne Provoost

provoostChloë woont met haar ouders en veel oudere halfzusje Ilana op een afgelegen boerderij in Australië. Op een dag komt haar vader om het leven na een ongeluk waarbij hij van zijn paard viel. Haar moeder probeert het bedrijf in haar eentje te bestieren, soms met behulp van de buren van een nabijgelegen boerderij, maar door een oogziekte die haar langzaam blind maakt, gaat dat steeds moeilijker.

Ilana kan het allemaal niet aanzien en verhuist naar haar vader in de stad, zodat moeder Linda en Chloë helemaal op elkaar aangewezen zijn. Fotograferen, de grote hobby van Linda, wordt steeds problematischer.

Het verhaal wordt verteld vanuit Chloë -haar leeftijd wordt nergens genoemd, maar ik schat haar een jaar of zeven- ; ze  zwerft hele dagen door de uitgestrekte landerijen, lopend of op haar pony. Ze heeft een scherp observatievermogen en ziet en hoort veel, zonder dat ze in staat is om alles goed te interpreteren. Dat levert mooie scenes op, omdat je als lezer wel in de gaten hebt wat er speelt. Kijken en zien spelen door het hele boek heen een belangrijke rol, de titel verwijst daar ook naar.

Uiteindelijk levert de oogziekte van Linda teveel problemen op. Autorijden in de schemering wordt te gevaarlijk en het huis raakt in verval omdat ze niet goed ziet waar er onderhoud gepleegd moet worden. Als er sneeuw valt, ontdekt ze dat ze zelfs dat niet goed meer kan zien en dan neemt ze de enig mogelijke beslissing: verhuizen naar de stad.

Anne Provoost schrijft voornamelijk (bekroonde) jeugdboeken, In de zon kijken is haar eerste roman voor volwassenen. Provoost heeft een mooie, compacte manier van schrijven. Met slechts enkele goedgekozen details weet ze een prachtige sfeer op te roepen. Als lezer zie je het landschap, de dieren, de boerderij, en alle gebeurtenissen als een film voorbijkomen.

Op de website van Anne Provoost staat: ‘In de zon kijken is een roman over een meisje en de dood, een portret van een rouwende moeder, gezien door de ogen van een kind.’

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Literaire roman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s