Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn – Jeanette Winterson

boekomslagWaarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn was een uitspraak van de adoptiemoeder van Jeanette Winterson. In dit boek beschrijft Jeanette haar jeugd in het adoptiegezin van meneer en mevrouw Winterson (zij noemt hen zelf consequent zo). Meneer Winterson is een arbeider die in ploegendienst werkt en mevrouw Winterson lijdt aan godsdienstwaanzin. Jeanette ontvangt nauwelijks liefde van haar adoptieouders.  Mevrouw Winterson lijdt aan depressies en is erg streng tegen haar adoptiekind. Ze zegt regelmatig De duivel heeft ons naar het verkeerde wiegje geleid. Jeanette heeft een vreselijke jeugd: ze wordt regelmatig opgesloten in het kolenhok of soms hele nachten buiten gesloten. Zij leert zich te verplaatsen naar een betere wereld door het lezen van boeken. In de bibliotheek leest zij de planken met Engelse literatuur van A – Z.

Als ze zestien is en ervoor uitkomt dat ze lesbisch is, zet mevrouw Winterson haar het huis uit. Ze wordt opgevangen door een lerares van school en voorziet in haar onderhoud door te werken in een marktkraam. Ze heeft het ongebruikelijke ideaal om aan Oxford Engelse literatuur te studeren. Dankzij steun van de lerares en de veranderende tijden met kansen voor arbeiderskinderen lukt dit haar.

Mede door haar liefdeloze jeugd krijgt Jeanette op latere leeftijd psychische problemen en moeilijkheden met het aangaan van liefdesrelaties. Ze gaat op zoek naar haar echte ouders. Haar moeder blijkt een lieve arbeidersvrouw te zijn die ervoor koos om haar af te staan zodat ze twee ouders zou hebben. Ondanks dit warme bad van haar hervonden familie neemt Jeanette geen afstand van haar jeugd. Ze beseft dat ze zich door deze jeugd tot schrijfster kon ontwikkelen. Ze zegt hierover Mijn moeder was een monster, maar het was wel mijn monster.

Jaren geleden las ik Sinaasappels zijn niet de enige vruchten. Ik vond dat erg mooi. Toen ik in een recensie las dat dit boek over dezelfde periode ging, maar dan echt autobiografisch, was mijn interesse gewekt. Ik ben niet teleurgesteld: dit boek is indringend en direct, ontroerend maar ook geestig. Het is een optimistisch verhaal dat niet in gruwelijkheid blijft hangen. Het is een mooi boek waarin de waarde van literatuur als overlevingsmiddel naar voren komt.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Biografie, Psychologische roman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s