HhhH, Himmlers hersens heten Heydrich – Laurent Binet

In mei 1942 is Reinhard Heydrich, een van de oprichters van de SS, eerste medewerker van Himmler en het brein achter de Endlösung, Reichsprotector in Tsjecho-Slowakije, met als standplaats Praag. Het is een uitzonderlijk wrede man, die letterlijk en figuurlijk over lijken gaat om zijn doel, en dat van Reich en Führer, te bereiken. Niet voor niets heeft hij als bijnaam “de slachter van Praag”, of ook wel “het blonde beest”.

In Tsjechië heeft hij het verzet nagenoeg uitgeschakeld, maar vanuit Londen opereert een Tsjechische verzetsgroep, die het plan heeft opgevat Heydrich te vermoorden: Operatie Anthropoid.  Een vermetel plan, waarvoor twee mannen worden aangewezen: de Slowaak Jozef Gabčik en de Tsjech Jan Kubiš. Zij worden als parachutisten gedropt  in Tsjechië begin januari 1942. Op 27 mei 1942 vindt, na lange voorbereidingen,  de aanslag op Heydrich plaats. Enkele dagen later zal deze aan zijn verwondingen overlijden.

Wat voorafging aan de aanslag en wat er op volgde, wordt door Laurent Binet in deze bijzondere debuutroman beschreven.  HhhH  is echter niet zomaar een historische roman. Binet wil de feiten zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeven. In een gewone historische roman worden veel dingen verzonnen om een verhaal samenhangend te maken;  de historische feiten op zich leveren niet altijd een boeiend verhaal op. Binet heeft dat echter willen vermijden, hij wil hiermee recht doen aan de geschiedenis en aan zijn hoofdpersonen Gabčik en Kubiš, die getekend hebben voor “één van de grootste verzetsdaden uit de geschiedenis van de mensheid en ontegenzeggelijk voor het belangrijkste wapenfeit van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog” (citaat Binet).

Binet neemt dan ook voortdurend hetgeen hij geschreven heeft onder de loep.  Hij is erg kritisch op zichzelf, maar ook op anderen, want hij heeft talrijke bronnen geraadpleegd. Vaak wijzigt hij een eerder opgenomen fragment, of hij ontdekt dat een door hem voor waar aangenomen feit ergens anders wordt tegengesproken. Nauwgezet reconstrueert hij de geschiedenis.

Dat dit desondanks spannende literatuur kan opleveren bewijst hij zeker met HhhH. Vooral de tweede helft van het boek leest als een trein, je zit op het puntje van je stoel en leest ademloos door. IJzersterk!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Historische roman, Literaire roman

Een Reactie op “HhhH, Himmlers hersens heten Heydrich – Laurent Binet

  1. Pingback: HhhH | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s